Hoopers of hooperen is het sturen van je hond door een parcours dat bestaat uit hoops, gates, tunnels en tonnen. De handler staat in een vak vanuit waar hij of zij de hond moet sturen. Dit is in het kort wat het inhoudt. De moeilijkheid van de sport zit in het op lange afstand “besturen” van je hond. Door middel van gebaren en commando’s weten de honden hoe ze het parcours moeten doorlopen.
Hoopers in Nederland heeft het imago een sport te zijn voor honden en handlers die moeite hebben met het afleggen van een agilityparcours. Dit omdat de honden niet hoeven te springen en de handler in een vak kan blijven staan. Meer en meer wordt het echter een sport die beoefend wordt door handlers die het niet langer als een alternatief voor de agility zien, maar als een volwaardige sport.
Bij ons wordt sinds enige tijd ook hoopers gegeven. De cursus is gebasseerd op de spelregels van Nadac (The North American Dog Agility Council). Op hun website zijn alle reglementen te vinden. In Nederland is op dit moment geen formele vereniging of commissie die het hooperen in Nederland regelt. In Nederland is hoopers een aparte sport en wordt niet georganiseerd vanuit de Raad van Beheer maar vanuit Nadac Hoopers Nederland. Vanuit deze vereniging worden die wedstrijd georganiseerd met bijbehorende reglementen. Hoewel de competitie en de reglementen afwijken van Nadac Hoopers in de Verenigde Staten, is de uitvoering daar wel op gebaseerd.
Hooperlessen/ hoopertrainingen bij ons wordt op dit moment gegeven op niveau beginners en gevorderd maar nog zonder de ambitie om mensen klaar te stomen voor wedstrijden. Wel is het een hele leuke manier om met je hond bezig te zijn en bezig te blijven.
1. Leeftijdseis:
o 12 maanden voor honden die wel een goede vooropleiding hebben gevolgd waarbij de motoriek van de hond is ontwikkeld, zoals behendig spelen.
2. Vooropleiding:
o B-cursus en geslaagd voor het examen
o Behendig Spelen 1 (en 2) specifiek met positief advies van de instructeur voor hoopers.
Honden die wel voldoen aan de leeftijdseis maar niet over de juist vooropleiding beschikken kunnen wel aangemeld worden, maar moeten een toelatingstest doen.