Gehoorzaamheid Algemeen

Opvoeding is het belangrijkste onderdeel in het leven van een hond. Op het moment dat een hond in uw leven komt, dient u zich ervan bewust te zijn dat u feitelijk een afstammeling van de wolf over de vloer hebt. Het inpassen van de gedragingen van de hond binnen de gebruiken van onze maatschappij, en meer specifiek het gezin, is belangrijk.

Wij moeten de hond leren wat zijn positie is binnen zijn nieuwe roedel, wat hij niet moet doen, maar nog beter, wat hij allemaal goed doet. De belangrijkste periode hierbij is de leeftijd tussen 6 en 16 weken. In deze periode kan de hond feitelijk alle basisbeginselen worden aangeleerd. Een verbintenis tussen baas en hond is voor het leven. De puppycursus sluit hierop aan. Honden kunnen vanaf 9 weken deelnemen aan onze trainingen en tot de leeftijd van 5 maanden kunt u inschrijven voor puppycursus. Maar ook oudere honden die wel goed gesocialiseerd zijn kunnen nog basisbeginselen aanleren. Hiervoor is de beginnerscursus voor honden ouder dan 5 maanden.

De basistrainingen van de hond bestaan uit gehoorzaamheidsoefeningen. Gehoorzaamheid is het meest elementaire wat u uw hond kunt aanleren: de basisschool voor honden. Zoals kinderen naar de lagere school gaan, gaat u met uw hond op gehoorzaamheidscursus. Oefeningen als volgen, blijven, zitten, af (gaan liggen) en apporteren vormen de basis van de trainingen. Spelenderwijs wordt hond en baas de essentie van de oefeningen bijgebracht. Met name wordt het plezier daarin benadrukt en gezocht. Daarnaast leert uw hond te spelen met andere honden en sociaal gedrag te vertonen naar honden en mensen. Alles wat u uw hond aanleert in de beginfase zal hij een hondenleven lang onthouden. Ons advies is om nu heel veel tijd in de opvoeding van uw hond te steken zodat u daar later veel plezier van kunt hebben. Het is ook niet makkelijk om uw hond goed op te voeden, u hebt er veel geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Wij helpen u daarmee, geven u advies en beantwoorden uw vragen.

Nadat de basis is gelegd, waarbij de nadruk ligt op socialisatie en opvoeding, kunt u doorgaan met gehoorzaamheid om de puntjes op de i te gaan zetten. De verfijning, met andere woorden het trainen, kan met een goede basis eenvoudiger worden. De oefeningen worden dan uitgebouwd in moeilijkheidsgraad. Hiervoor zijn achtereenvolgens de A-, B- en C-cursus .

De hond krijgt zo de kans om zich in alle situaties op zijn gemak te voelen om zodoende voor de baas een prima en betrouwbare kameraad te zijn. Tot en met gehoorzaamheid C zijn de exameneisen bepaald via onze vereniging, maar we werken natuurlijk naar het niveau zoals door de Raad van Beheer is vastgesteld. Dan kunnen de mensen die echt lol hebben gekregen in het trainen doorgroeien naar de landelijke wedstrijdniveaus Obedience 1, 2, en 3.