FCI Obedience

Bij FCI Obedience (vroeger Gedrag & Gehoorzaamheid, ook wel G&G genoemd) is het doel om een zo hoog mogelijke graad van gehoorzaamheid en perfectie te laten zien in de oefeningen. Obedience is voor mensen die serieus verder willen in het trainen met hun hond. Wij vergelijken deze cursus dan ook met de hogeschool. Het programma bestaat uit verschillende oefeningen die uiteenlopen van volgen tot sorteren en apporteren. FCI Obedience is een FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkende sport. In Nederland reglementeert de Raad van Beheer deze sport.

Obedience is voor elke hond geschikt. De uitdaging om dit niveau van perfectie te bereiken is om het toch steeds leuk en speels aan te bieden, zodat de hond goed gemotiveerd blijft. U kunt trainen om de examens te halen of trainen om aan landelijke wedstrijden deel te nemen. In dat geval moet u nog wel bij de Raad van Beheer een hondenlogboek en een startlicentie aanvragen. Dit landelijke “hoge school niveau” kent ook nog weer 4 opeenvolgende niveau’s met een steeds stijgend mate van moeilijkheid en perfectie.

Elke cursus bestaat per seizoen uit minimaal 12 lessen en eventueel een proefexamen, waarna men door kan trainen voor het landelijke examen van de Raad van Beheer. Hoeveel seizoenen u en uw hond nodig hebben om een examen te kunnen halen is niet van tevoren te voorspellen.

FCI Obedience beginners

Het klinkt alsof u weer begint bij het begin, maar u gaat verder waar u in de C cursus bent gebleven. Deze cursus staat open voor iedereen die het C diploma heeft gehaald of die bij een andere vereniging al op dit niveau mijn zijn hond heeft getraind.

De oefeningen die aan bod komen zijn:

Gedrag t.o.v. andere honden (negeren), 1 minuut af liggen in zicht, los volgen, komen op bevel, rond de pion sturen, zit, sta en af tijdens volgen, vlak apport, aansluiten vanuit zitpositie, posities op afstand, vak zenden en algemene indruk. Deze cursus kan worden afgesloten met een erkend landelijk examen van de Raad van Beheer.

FCI Obedience 1

Het trainen van FCI Obedience 1 gaat verder in het streven naar perfectie: waarbij het streven is om de hond met minimale hulp en commando’s van zijn baas de oefeningen zo perfect mogelijk uitvoert. Aan de FCI Obedience 1 cursus mogen honden meedoen die voor de FCI Obedience beginnerscursus zijn geslaagd.

De oefeningen die aan bod komen zijn:

1 minuut zitten in zicht, los volgen, sta (tijdens het volgen), komen op bevel, zit (tijdens het volgen), vak zenden, vlak apport, appèl op afstand, sprong over de horde, rond de pion sturen, en algemene indruk. Deze cursus kan worden afgesloten met een erkend landelijk examen van de Raad van Beheer.

FCI Obedience 2

Dit is de universiteit voor honden en baasjes.

Aan de FCI Obedience 2 cursus mogen honden meedoen die voor de FCI Obedience 1 zijn geslaagd.

De oefeningen die aan bod komen zijn:

2 minuten liggen uit zicht, los volgen, posities tijdens het volgen, komen met staan, vak zenden, richtingapport, sorteren, appèl op afstand, metaal apport over de hoogtesprong en algemene indruk. Deze cursus kan worden afgesloten met een erkend landelijk examen van de Raad van Beheer.

FCI Obedience 3

Dit is de laatste stap van uw universitaire opleiding FCI Obedience.

Aan de FCI Obedience 3 cursus mogen honden meedoen die voor FCI Obedience 2 zijn geslaagd.

De oefeningen die aan bod komen zijn:

2 minuten zitten uit zicht, 1 minuut liggen met komen op bevel, los volgen, staan/zitten/liggen (tijdens het volgen), komen met staan en liggen, vak zenden, apport met richting, om pion sturen met positie en richting apport, sorteerproef en appèl op afstand. Deze cursus kan worden afgesloten met een erkend landelijk examen van de Raad van Beheer.