Behendig Spelen

Behendig Spelen 1

De cursus Behendig Spelen is enerzijds ontwikkeld voor honden die nog lichamelijk en geestelijk te jong zijn om deel te nemen aan reguliere cursussen agility (behendigheid).

Anderzijds is het een cursus voor alle soorten rassen en leeftijden voor deelnemers die op een meer speelse manier met hun hond bezig willen zijn en toch zo aan de relatie baas-hond willen werken. De AKC is een van de zeer weinige kynologenclubs in Nederland die zo’n cursus aanbiedt.

Doel van de cursus:

Honden en bazen spelenderwijs oefeningen laten doen die gunstig zijn voor:

– de relatie baas-hond

– het ontwikkelen van het bewegingsapparaat van een hond (motoriek)

– het stimuleren van het probleemoplossend vermogen van een hond

Er wordt tijdens deze cursus kennisgemaakt met de clickermethode: een positieve manier van trainen, want alleen het goede gedrag van de hond wordt beloond. De essentie van deze methode is dat u de hond leert indirect te denken. U leert hem dat hij zijn beloning kan verdienen, maar niet door zelf te proberen de beloning te bemachtigen (uitlokken).

De motoriek van de honden wordt ontwikkeld door balans- en coördinatie-oefeningen.

Tijdens deze cursus proberen we de samenwerking tussen baas en hond verder te verbeteren. Dit wordt o.a. bereikt door het zelfvertrouwen van de hond (soms ook van de baas) verder te stimuleren en zodoende eventuele doorstroommogelijkheden na deze cursus te bevorderen.

Behendig Spelen 2

Voor honden die na een seizoen behendig spelen nog steeds te jong zijn om door te stromen naar agility (behendigheid), of voor eigenaren die wel leuk met hun hond willen blijven werken maar geen ambities hebben in de richting van gehoorzaamheid of agility, is er nog een vervolgcursus behendig spelen voor gevorderden.

Hierin wordt voortgeborduurd op het werken met de clicker door met behulp van deze methode ‘kunstjes’ aan te leren zoals doggydance oefeningen. Er worden ter voorbereiding van een eventueel vervolg in de behendigheid enige basisvaardigheden aangeleerd, zoals wachten voor een hindernis, kort wenden om een hindernis, een tunnel zelfstandig nemen en het lopen over een plank. En er wordt kennis gemaakt (gesnuffeld) aan andere takken van hondensport zoals speuren, sorteren en hoopers.