Agility algemeen

Agility (behendigheid) is een hondensport waarbij de hond zo snel en behendig mogelijk een hindernisparcours aflegt. De behendigheidssport is voor veel honden en hun baas een fantastische vrijetijdsbesteding. Het parcours met zijn verschillende hindernissen doet een beroep op zowel de snelheid als op het atletisch vermogen van uw hond. Durf en doorzettingsvermogen zijn even belangrijk en de aangeboren leergierigheid van de hond wordt door deze sport gestimuleerd.

Omdat de sport voldoet aan de behoeften van de hond zal deze met enthousiasme aan de behendigheidssport deelnemen. Tijdens de agility training wordt de band tussen hond en baas steeds sterker. Hond en baas leren van elkaar en leren elkaar zo beter te begrijpen.

Toelatingseisen om deel te mogen nemen aan agility zijn:

1. Leeftijdseis:

o    18 maanden voor honden zonder voorbereidende opleiding zoals behendig spelen.

o    12 maanden voor honden die wel een goede vooropleiding hebben gevolgd waarbij de motoriek van de hond is ontwikkeld, zoals behendig spelen.

2. Vooropleiding:

o    B-cursus en geslaagd voor het examen

o    Behendig Spelen 1 (en 2) specifiek met positief advies van de instructeur voor agility.

Honden die wel voldoen aan de leeftijdseis maar niet over de juist vooropleiding beschikken kunnen wel aangemeld worden, maar moeten een toelatingstest doen.

Het huidige agility programma kent vier lesniveaus: Agility Beginners, Agility Examen 1, 2, en 3 en daarna kan een cursist nog doortrainen in wedstrijdgroepen of in recreantengroepen, afhankelijk van de eigen ambitie.