Examen 1, 2 en 3

Examen 1

Honden die na de cursus Agility Beginners in principe alle toestellen (behalve wip en paaltjes) goed beheersen kunnen deelnemen aan de cursus Agility Examen 1.

In de cursus Agility Examen 1 leren baas en hond een eenvoudig parcours af te leggen. U leert uw hond vooruit sturen en u leert hoe u bochten aan kunt geven. U gaat vooral uw hond heel goed leren kennen en uw eigen timing en aanwijzingen leren afstemmen op waar uw hond het best op reageert. Daarnaast gaan we verder met het aanleren van de wip en de palen.

Einddoel: aan het eind van de cursus is er een examen dat bestaat uit een parcours van 14 toestellen. Palen en wip maken nog geen onderdeel uit van het parcours. Deze worden in het examen als apart onderdeel beoordeeld.

Examen 2

De cursus Agility Examen 2 is geschikt voor alle honden die met succes de cursus Agility Examen 1 hebben gevolgd. Het is niet noodzakelijk dat u deze hebt afgerond met een examen. Wel is positief advies van de instructeur nodig.

In de cursus Agility Examen 2 gaan we dieper in op de technieken die u kunt gebruiken om uw hond te sturen. U leert ontdekken welke route voor de hond het meest optimaal is en wat u kunt doen om te zorgen dat uw hond deze optimale route volgt. Snelheid gaat een rol spelen en u zult ontdekken dat het niet altijd handig is als u zelf alles mee moet rennen. U gaat daarom leren om uw hond op afstand te sturen en om zelf bochten af te snijden. Hiervoor moet u zelf dus altijd de binnenbocht hebben en daarom leren we u wisselen.

Einddoel: aan het eind van de cursus is er een examen dat bestaat uit een eenvoudig wedstrijdparcours van 20 toestellen. Palen en wip maken ook onderdeel uit van het parcours. De palen staan evenwel nog in een ‘straatje’ en bij de wip mag de instructeur nog helpen. Het parcours is zo opgezet dat dit vloeiend gelopen kan worden als de baas de juiste bocht- en wisseltechnieken toepast.

Examen 3

Iedereen die na Agility Examen 2 echt de smaak te pakken heeft gekregen kan zich verder ontwikkelen naar wedstrijdniveau. Het examen 3 is bedoeld als overgangscursus tussen clubniveau en wedstrijdniveau.

In deze cursus worden uw handling technieken verder verfijnd en wordt u echt een team met uw hond. Er worden langere oefeningen uitgevoerd waarin meerdere problemen opgelost moeten worden. Hiervoor leren handlers parcours verkennen en zelf oplossingen bedenken. De instructeurs leggen niet meer vooraf alles uit maar helpen u wel met het vinden van de oplossing die het beste bij u en uw hond past. Verder is het de bedoeling dat u in deze cursus zorgt voor de puntjes op de i qua toestelbeheersing, met name als het gaat om het juist nemen van raakvlakken, palen en zelfstandig nemen van de wip.

Einddoel: Aan het eind van deze cursus is er een examen dat bestaat uit een wedstrijdparcours van 20 toestellen inclusief palen en wip, waarbij de palen op een lijn moeten staan (er mogen nog wel wires omzitten). Een combinatie die geslaagd is voor examen 3 zou aan debutantenwedstrijden kunnen gaan deelnemen. Waar mogelijk zullen uw instructeurs u hierbij coachen.